środa, 26 sierpnia 2015

Ciasto Krówka

Oto kolejny wypiek, którego nie zdążyłam sfotografować w całości, ponieważ w nocy domownicy zjedli go, a rano wzięli do pracy, kiedy ja jeszcze spałam. Na szczęście udało mi się sfotografować ostatni kawałek. Mogę wiec stwierdzić, że musiał być naprawdę pyszny. Ciasto w smaku jest lekko korzenne dzięki tajnemu składnikowi. :)



Składniki na ciasto:
130g miodu lipowego
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki cukru trzcinowego Dark Muscovado 
500g maki pszennej
100g margaryny/ masła 
2 jajka M
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem:
500ml śmietany kremówki 
150g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki żelatyny 
100g cukru pudru 

Dodatkowo:
400g masy kajmakowej
Orzechy do ozdoby wedle uznania

Wykonanie: 
Składniki trzymane w lodowce radzę  20 minut prędzej wyłożyć. Dzięki temu będzie się lepiej wyrabiać ciasto. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5min, potem wykładamy na stół i wyrabiamy przez kolejne 5 minut. Następnie  dzielimy je na 2 części. Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa prostokąty wielkości spodu od blaszki. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować, przyciąć odpowiednio do wymiarów blachy. Wyłożyć rozwałkowane ciasta do dwóch blaszek i piec każdą około 15-20 minut.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku w niewielkiej ilości wody (u mnie niecałe pół kubka). Śmietanę ubijamy na sztywno, ale pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty i dodajemy jogurt. Przestygniętą żelatynę należy zmiksować z masą. 
Pierwszą warstwę ciasta posmarować połową kajmaku wymieszanego z wodą, następnie nakładamy cały krem. Kładziemy koleją warstwę ciasta, smarujemy znowu kajmakiem i dekorujemy orzechami. 
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz