środa, 27 lipca 2016

Puszyste jagodzianki


Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe, bez których nie ma lata. Jagodzianki to jedne z moich ulubionych wypieków, bo przypominają mi dzieciństwo. :) 


Składniki na 14 dużych jagodzianek:

- 50g świetnych drożdży 
- 600g mąki
- 250ml mleka
- szczypta soli 
- 1 jajko M
- 5 żółtek 
- 100g roztopionego masła 
- 100g cukru

Farsz:

- 200g jagód 

Lukier:

- sok z jagód 
- cukier puder 
- wrzątek 

Wykonanie:

Mleko podgrzać. Drożdże wyciągnąć wcześniej z lodówki. Następnie pokruszyć je i wymieszać z połową ciepłego mleka, łyżką mąki i 2 łyżkami cukru. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15min do wyrośnięcia.

Żółtka i jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, ciepłe mleko, ubite jajka i roztopione masło. Ciasto wyrobić i uformować  z niego kulkę. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jescze przez chwilę wyrabiać i podzielić na 14-16 kulek. Kulki rozwałkować lub w rękach zrobić płaskie kulka. Do środka nałożyć jagody i zlepić ciasto tak jak na pierogi.

Jagodzianki położyć złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na 30min. Piec w nagrzanym do 180 piekarniku (bez termoobiegu) przez 18min, do momentu zarumienienia się wierzchu jagodzianek. Po ostygnięciu jagodzianek, można je polukrować lukrem z cukru pudru, wrzątku i soku z jagód lub posypać cukrem pudrem. 
Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz