poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Muffinki bananowo- czekoladowe


Z racji tego, że zostały mi jeszcze porzeczki postanowiłam dodać je do połowy muffinek. Nie sądziłam, że banan może pasować z porzeczką, ale myliłam się :) Obie wersje z porzeczką i bez wszystkim bardzo smakowały, dlatego zostawiam Wam przepis do przetestowania w domu. 

Składniki na 15 muffinek:

- 1szklanka mąki pełnoziarnistej (można dać 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej i 1/2 szkalnki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100g gorzkiej czekolady posiekanej na mniejsze i większe kawałki 
- 4 łyżki kakao
- 1 jajko L
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 rozduszone widelcem banany
- 1/2 szklanki cukru brązowego 

Dodatkowo porzeczki do połowy babeczek.


Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni z ustawieniem na górę i dół, bez termoobiegu. W misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, kakao, posiekaną czekoladę i sól. W drugiej misce jaja zmiksować z jogurtem. Dodać olej kokosowy, cukier brązowy, ekstrakt z wanilii, rozgniecione banany i ponownie zmiksować. Mokre składniki połączyć z suchymi. Połowę ciasta przełożyć do papilotek włożonych w blaszkę na muffiny. Do reszty ciasta dodać porzeczki i wymieszać. Następnie resztę ciasta przełożyć do papilotek. Muffinki piec przez 20min. 
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz