środa, 3 sierpnia 2016

Słodka tarta z wafelkami z dzieciństwa



Mocno słodkie i sycące. Postanowiłam połączyć moje ulubione smaki, czyli jabłka, karmel, wafelki Grześki  i wyszło coś wspaniałego. Wystarczy jeden kawałek i na pół dnia mamy problem z głowy związany z głodem. :) 

Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:

- 500g mąki
- 250g margaryny
- 3 żółtka 
- 100g cukru pudru

Nadzienie do ciasta:

- 500g jabłek, najlepiej tych twardszych 

Masa z wafelkami:

- 450g masy kajmakowej
- 100g Grześków czekoladowych, tych z czekoladą po bokach 

Masa śmietanowa:

- 350ml śmietany kremówki 
- 1 łyżka cukru pudru
* w upalne dni radzę dodać 1 płaską łyżeczkę żelatyny, rozpuszczonej w wodzie 

Wierzch:

- 2-3 kostki gorzkiej czekolady


Wykonanie:

Margarynę zagnieść z cukrem pudrem, żółtkami, mąką i wstawić do lodówki na 30min. Spód i boki tortownicy wysmarować masłem i obsypać mąką, a następnie wylepić ją połową ciasta, które trzeba ponakłuwać. Boki ciasta podwyższyć, tak jak przy robieniu tarty. Piec w 200 stopniach przez 10 minut.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na dużych oczkach. Po 10 minutach przełożyć na ciasto jabłka, na które należy zetrzeć pozostałe ciasto. Po starciu ciasto lekko przydusić. Piec rownież w 200 stopniach przez 20 minut na złoty kolor. Masę kajmakową zamieszać do powstania gładkiej konsystencji, następnie dodać pokrojone Grześki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na ostygnięte ciasto rozprowadzić masę z wafelków i kajmaku, a na nią śmietanę. Wierzch udekorować startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, po tym czasie można rozkoszować sie plackiem. 
Smacznego :)











2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. :)
    Zapraszam na nowy post!   https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/

    OdpowiedzUsuń