piątek, 19 sierpnia 2016

Chlebek ziołowy


Jest to pierwszy chleb jaki kiedykolwiek zrobiłam, a było to trzy lata temu. Zawsze robię go do święconki i na stół wigilijny, ale postanowiłam już teraz podzielić się przepisem. Najfajniejsze jest to, że nie trzeba go niczym smarować czy obkładać, bo zioła nadają mu wyrazisty smak. 

Składniki na dwie podłużne, silikonowe formy:

- 400g cieplej wody
- 100g świeżych drożdży 
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego majeranku 
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
- 1 łyżeczka soli



Wykonanie:

W shakerze wymieszać wodę, jajko, drożdże i cukier. Do miski z pokrywką wsypać mąkę, zioła, przyprawy i wymieszać. Zawartość shakera połączyć z suchymi składnikami w misce. Następnie zamknąć miskę pokrywką. Miskę przełożyć do naczynia z ciepłą wodą. Pokrywka miski musi odskoczyć 3 razy, za każdym razem należy ponownie zamknąć miskę. Następnie przełożyć ciasto do sylikonowych foremek i piec przez 40 minut w 170 stopniach bez termoobiegu, góra i dół. 
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz