poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Kruszawiec




Kruszawiec, skubaniec czy pleśniak, ...
Pod wieloma nazwami ten placek się kryje, ale zawsze smakuje obłędnie. Zawsze jak go robię przypomina mi się moje dzieciństwo, bo kruszawiec królował u mnie prawie co tydzień. Moja ulubiona wersja zawiera wiśnie i jabłka, ale zamiast nich można użyć agrest lub rabarbar. 


Składniki na blachę o wymiarach 36x25:

- 3 szkalnki mąki 
- 4 żółtka 
- 4 białka 
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1- 2 łyżeczki kakao
- 250g miękkiej margaryny (ja zawsze używam Palmy z murzynkiem)
- 2 szklanki cukru
- słoik drążonych wiśni 
- 1 duże jabłko 
- lukier z cukru pudru, gorącej wody i odrobiny soku z cytryny


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu. Mąkę, margarynę, 1 szklankę cukru, żółtka, proszek do pieczenia zagnieść. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Blachę wysmarować masłem i obsypać mąką. Na wysmarowaną blachę położyć jedną część ciasta. Na nią odsączone wiśnie, obrane i pokrojone jabłko. Drugą część ciasta zagnieść z kakao i ułożyć na warstwie owoców. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 1  szklankę cukru. Na ciemne ciasto rozsmarować ubite białka. Następnie na białkach rozkruszyć ostatnią część ciasta. Piec przez 10 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę na 150 stopni i piec przez 30- 35 minut. Ostygnięte ciasto polukrować. 
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Pycha, uwielbiam! U mnie w domu bardziej znane jako pleśniak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, a najlepszy jest na drugi dzień :)

      Usuń