sobota, 13 sierpnia 2016

Czekoladowa rozkosz


Czekoladowe babeczki, wilgotne i puszyste z dodatkiem chrupkich  ciasteczek w środku, wykończone kremem z nutelli i przyozdobione słodyczami. Estetyczny wygląd, cudowny smak. Po prostu te babeczki to marzenie każdego z Nas :) Idealnie sprawdzą się na przyjęciach i dla dużych, i dla małych.

Składniki na 15 babeczek:

- 1/2 szklanki roztopionego masła 
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki cukru brązowego  
- szczypta soli
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 szklanka zsiadłego mleka lub maślanki 
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki kakao
- 60g chrupiących ciasteczek oblanych w czekoladzie (użyłam Rido)

Krem:

- 250g sera mascarpone
- 2- 3 łyżki nutelli
- 70g chrupiących ciasteczek Rido
- szczypta soli 

Ozdoba:

- rożnego rodzaju batoniki, żelki, ciasteczka, owoce


Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jajka roztrzepać tylko do powstania jednolitej masy, następnie dodać pozostałe składniki na babeczki, prócz ciasteczek i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasteczka wsypać do masy i wymieszać. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami, do których  należy nałożyć 2- 3 łyżki ciasta. Piec przez 18- 20 minut, następnie ostudzić. 


Krem: Mascarpone zmiksować, a następnie dodać nutellę i ponownie zmikosować do połączenia. Ciasteczka przeciąć na ćwiartki i połówki, wmieszać do kremu. Ostygnięte babeczki posmarować kremem i przyozdobić słodyczami. 
Smacznego :) 



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz