piątek, 26 sierpnia 2016

Ciasto drożdżowe ze śliwkami


Bardzo pulchne, miękkie ciasto drożdżowe, a to wszystko dzięki jogurtowi naturalnemu. Jest tak wysoki, że aż nie mieści się w buzi. Moje ciasto miało aż 9 cm. Wypróbujcie koniecznie ten przepis i dajcie znać ile cm wysokości miał wasz drożdżowy. :)

Składniki na blachę o wymiarach 36x26:

- 40g świeżych drożdży 
- 200g jogurtu naturalnegou
- 750g mąki + 3 łyżki 
- 1/4 szklanki ciepłego mleka 
- 100g cukru + 2 łyżki 
- 3 jajka M
- 2 żółtka 
- szczypta soli
- 100g roztopionego, ciepłego masła 

- 10-12 śliwek 

Kruszonka:

- 100g mąki
- 60g drobnego cukru do wypieków
- 70g masła w pokojowej temperaturze


Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 2 łyżkami cukru, zalać mlekiem i wymieszać. Następnie dodać 3 łyżki mąki i wymieszać, by nie powstało grudek. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Mąkę wsypać do miski i po 30 minutach wymieszać z zaczynem, dodać resztę składników prócz masła i wyrobić ciasto przez kilka minut, by było elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 70-90 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 



W tym czasie można zagnieść składniki na kruszonkę  i przekroić na pół śliwki. 
Blachę wysmarować masłem. Gdy ciasto wyrośnie należy je krótko wyrobić i przełożyć na blachę. Śliwki poukładać na górze skórką do dołu i lekko przydusić. Na wierzchu rozkruszyć kruszonkę. Blachę przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach, bez termoobiegu, góra i dół przez 35- 40 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto można dodatkowo polukrować. 
Smacznego :) 






2 komentarze: