Składniki na 24 porcje:
Ciasto:
- 100g gorzkiej czekolady
-80g masła/margaryny w temperaturze pokojowej
-170g mąki
-80g cukru pudru
-2 jajka M
-2 łyżki kakao
Krem kokosowy
- 750ml mleka
- 300g wiórek kokosowych
-16g cukru waniliowego
-100g cukru
- 200g masła
- 1 budyń waniliowy
Polewa
-80g masła
- 200g gorzkiej czekolady
- 50g cukru pudru
Wykonanie:
Zaczynamy od ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło zmiksować na puszysta masę z cukrem pudrem. Dodać do masy rozpuszczoną czekoladę, a następnie roztrzepane jajka, nadal miksując na wolnych obrotach, aż do połączenia sie składników. Do powstałej masy przesiać mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać do połączenia sie składników. Dużą blachę wysmarować masłem i przelać ciasto (musi być niskie) Piec w 170 stopniach przez 15-20min. Ostygnięte ciasto polsmarowac wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.
Krem kokosowy. 600ml mleka zagotować wraz z cukrem. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować do 20min od czasu do czasu mieszając. Pozostała cześć mleka wymieszać z budyniem. Do gotującej sie masy dodać masło, a gdy się rozpuści to mieszankę mleka z budyniem. Dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję podobną do budyniu, ale nie za żatką.
Masło rozpuścić w garnku, dodać czekoladę i cukier. Zdjąć z ognia po połączeniu się składników.
Na ciasto przelewamy ostygniety krem i przestudzoną polewę. Ozdabiamy według własnego uznania. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz