środa, 20 lipca 2016

Babeczki Twix




Babeczki są bardzo słodkie, ale też sycące, więc warto je zjeść lub zabrać na dłuższą podróż. Smakują i młodszym, i starszym, bo kto z nas nie lubi smaku Twixa.

Składniki na 12 babeczek: 

Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oliwy
- 100g drobnego cukru do wypieków 
- 10g cukru z prawdziwą wanilią
Nadzienie:
- kajmak
- 50ml mleka
- szczypta soli
- 100ml czekolady ( w zależności od upodobań gorzką, mleczną lub pół na pół)
Krem: 
- 250g sera mascarpone 
- 100g kajmaku
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody
- batoniki Twix
Wykonanie: 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Suche składniki przesiać do miski i wyposażać. W osobnym naczyniu zmiksować jajko z mlekiem i oliwą. Połączyć mokre składniki z suchymi i przełożyć do papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 mi. Po wystudzeniu wyciąć otworki (z wyciętego ciasta można zrobić deserki w szklankach ze śmietaną, bananem i kajmakiem lub od razu zjeść :). Mleko i pokrojoną na małe kawałki  czekoladę rozpuścić w garnuszku, dodać szczyptę soli. Po wystygnięciu włożyć do lodówki i schłodzić do uzyskania zwartej, ale jeszcze płynnej konsystencji. Ganache czekoladowym wypełniać otworki babeczk do polowy, a resztę wypełnić kajmakiem. Mascarpone zmiksować, następnie dodawać powoli kajmak, pod poniec wypieszać z rozpuszczoną żelatyną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i pozostawić na 15-20 min w lodowce, aby sie schłodził. Następnie przyozdobić babeczki kremem i wbić pokrojone batoniki twixa. Na końcu wierzch mozna polać  masą kajmakową rozrzedzoną  mlekiem. 
Smacznego. :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz