czwartek, 21 lipca 2016

Słodkie donaty


Pieczone donaty to idealna alternatywa dla osób na diecie lub dbających o linię. Są lekkie, zdrowsze od prawdziwych i smaczniejsze, a na dodatek szybko znikają, więc warto zrobić podwójną porcję. Niestety potrzebna do pączków jest specjalna blacha lub wypiekacz. Jeśli ktoś nie posiada takiego sprzętu to równie dobrze można ciasto przelać do foremek na babeczki/ kokilek, a na środku nich włożyć coś okrągłego, odpornego na temperaturę, np. foremki podłużne do rurek. :)

Składniki na 12 donatów:

Ciasto:
- 170g mąki pszennej 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g drobnego cukru do wypieków 
- szczypta soli 
- szczypta kardamonu i cynamonu 
- ekstrakt zwanilii 
- 3 łyżki oleju
- 2 jaja M
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- masło do wysmarowania foremek

Przybranie:
- nutella
- maliny
- kokos, migdały, orzechy, ...
- lukier z soku z cytryny i cukru pudru 
- masło orzechowe
- kajmak 
- i czego dusza zapragnie :)

Wykonanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki wymieszać ze sobą i przesiać. Jajka, olej, jogurt naturalny zmiksować na gładką masę. Dodać do powstałej masy suche składniki i wymieszać. Blachę z foremkami (zdj. niżej) wysmarować maslem i nakładać ciasto. Piec przez ok. 15 min w 175 stopniach celcjusza do zarumienienia się donatów. Po ostygnięciu donaty mozna ozdobić lukrem, kajmakiem lub nutellą i posypać kokosem, kawałkami orzechów, malin, kolorowymi posypkami.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz