niedziela, 31 lipca 2016

Placek jogurtowy z porzeczką


Jogurt sprawia, że ciasto jest wilgotne i delikatne. Ciasto jest dość gęste, dzięki czemu owoce nie spadają na dno. Oczywiście można wykorzystać różne owoce, co gorąco polecam, gdyż to ciasto jest idealne. Ciasto warto zrobić, gdy niespodziewani goście mają zaraz przyjechać, bo ten placek szybko się robi, a ciepły smakuje równie dobrze jak i zimny. 
Uwaga! Ciepłe ciasto znika od razu. ;)



Składniki:

- 3 jajka M
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
- 150g cukru
- 400g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g porzeczek 
- cukier puder do poruszenia 

Kruszona:

- 55g masła w pokojowej temperaturze 
- 50g cukru pudru
- 70g mąki
Wykonanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka roztrzepać, ale nie napowietrzać. Dodać jogurt, olej, cukier i wymieszać. Do powstałej masy wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę i rozprowadzić. Składniki na kruszonkę zagnieść, w razie gdyby kruszonka była za lepka lub za zbita dodać odpowiednio mąkę lub masło. Na wierzch ciasta położyć porzeczkę, a na nią kruszonkę. Piec w 180 stopniach przez około 50min (piekarnik nastawić na górę i dół, bez termoobiegu). Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić ciasto do przestudzenia i posypać cukrem pudrem lub od razu zajadać się. 
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz