Na blogu nie mogło zabraknąć tego amerykańskiego wypieku. Proponuję je na jutrzejsze, niedzielne śniadanie, gdyż na pewno znajdziecie czas na przygotowanie ich lub na dzisiejsze późne śniadani. :) Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, gdyż należy tylko wymieszać wszystkie składniki.
Składniki na 18 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
Dodatki:
- prażone jabłka
- bita śmietana
- cynamon
- porzeczki do przełamania słodyczy
* można oczywiście polać placuszki syropem klonowym, choć według mnie jest on za słodki lub podać z innymi owocami :)
Wykonanie:
Patelnię lub naleśnikarnię rozgrzać. Suche składniki połączyć i wymieszać widelcem. W drugiej misce połączyć mokre składniki i dodać je do suchych. Całość wymieszać widelcem. Smażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu do momentu zarumienienia się pancakesów, a w przypadku naleśnikarni nie trzeba wierzchu smarować olejem. Placuszki smakują dobrze i na ciepło, i na zimno.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz