sobota, 30 lipca 2016

Pulchne Pancakes


Na blogu nie mogło zabraknąć tego amerykańskiego wypieku. Proponuję je na jutrzejsze, niedzielne śniadanie, gdyż na pewno znajdziecie czas na przygotowanie ich lub na dzisiejsze późne śniadani. :) Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, gdyż należy tylko wymieszać wszystkie składniki. 

Składniki na 18 sztuk:

- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli 
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju 
- 2 szklanki mleka 

Dodatki:
- prażone jabłka
- bita śmietana 
- cynamon
- porzeczki do przełamania słodyczy
* można oczywiście polać placuszki syropem klonowym, choć według mnie jest on za słodki lub podać z innymi owocami :)


Wykonanie:

Patelnię lub naleśnikarnię rozgrzać. Suche składniki połączyć i wymieszać widelcem. W drugiej misce połączyć mokre składniki i dodać je do suchych. Całość wymieszać widelcem. Smażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu do momentu zarumienienia się pancakesów, a w przypadku naleśnikarni nie trzeba wierzchu smarować olejem. Placuszki smakują dobrze i na ciepło, i na zimno. 
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz