czwartek, 28 lipca 2016

Złote ciasteczka bananowe z czekoladą


Pyszne ciasteczka, chrupiące na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Zawierają dużą ilość płatków owsianych, dzięki czemu są doskonałe do popołudniowej herbatki i kawy oraz dla dzieci do szkoły jako pożywna przekąska. 

Składniki na 32 ciastka:

- 2 dojrzałe rozgniecione banany
- 60g miękkiego masła 
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (ja użyłam cukru Muscovado)
- 1/4 cukru 
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 
- szczypta soli
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 jajko L


Wykonanie:

Jajko i banany umieścić w mikserze i miksować przez 4 min. Gdy składniki połączą się należy dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło, cukry, sól oraz ekstrakt z wanilii i dalej miksować. Kiedy wszystkie składniki się połączą, to należy wsypać  suche składniki i dalej miksować do połączenia składników. Na końcu do masy dodać pokrojoną na małe kawałki gorzką czekoladę. Z ciasta uformować kulki i położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kulki spłaszczyć ręką. Wstawić do lodówki na 2-4h. Ciateczka piec w 180 stopniach przez około 15min. Ciateczka można przechowywać w pokojowej temperaturze przez 7 dni, a w lodowce nawet 3-4 miesiące. 
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz