sobota, 6 sierpnia 2016

Podstawowy przepis na babeczki waniliowe


Tych babeczek nie da się zepsuć. Po prostu zawsze wychodzą! Są delikatne, miękkie i pulchne. Można do środka dodać czekoladę, nutellę, owoc lub przyozdobić kremem. Jednak same babeczki idealnie sprawdzą się na długotrwałe wycieczki w upalne dni.

Składniki na 12 babeczek:

- 2 szklanki mąki
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (zamiast tego można użyć 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią)
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków  
- 1 szklanka mleka 
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko M

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni, bez termoobiegu, na górę i dół. Suche składniki przesiać do miski i wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko, starając się nie napowietrzyć go. Dodać mleko, olej i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać do połączenia się mas. Formę na babeczki (zalecam używać metalowych form, gdyż wtedy babeczki mają lepszą konsystencję i są bardziej równomierne) wyłożyć papilotkami. Ciasto przelać do foremek i piec przez 25 minut.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz