niedziela, 7 sierpnia 2016

Deser banoffee


Deser na szybko, przydatny gdy niespodziewanie za kilkanascie minut mają przyjechać goście. Jeden deserek wystarczy, by poczuć się jak w niebie. A wszystko to dzięki wspaniałemu połączeniu kajmaku, bananów i ciastek amaretto.

Składniki na 12 deserów:

- 200g ciastek amaretto (zamiast nich można dać 150g herbatników i 50g migdałów) 
- 60g roztopionego masła 
- 3 banany
- sok z połówki cytryny
- 350ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru 
- 400g masy kajmakowej 
- 1 łyżeczka wody 
* do ozdoby starta gorzka czekolada i ciasteczka amaretto.



Wykonanie:

Ciastka amaretto zmiksować lub pokruszyć na drobne kawałki i wymieszać z roztopionym masłem. Banany obrać, pokroić na plastry i polać sokiem z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Masę kajmakową wymieszać z łyżeczką wody.  

Warstwy:
Na dno szklanki wsypać masę z ciasteczek, następnie położyć kajmak, banany i bitą śmietanę. Należy powtórzyć jeszcze raz warstwy. Wierzch przyozdobić startą czekoladą i ciastkiem amaretto. 
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz