poniedziałek, 31 października 2016

Ciasteczka na Halloween


Kruche ciasteczka przełożone nutellą lub dżemem to idealna przekąska na Halloween. Ja użyłam do tego specjalnej foremki, ale nożykiem też można wykroić oczy i uśmiech. 

Składniki na 20 złożonych ciasteczek:

- 300g mąki
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- nutella i dżem do przełożenia


Masło posiekać nożem z mąką, dodać cukier puder. Zagnieść. Dodać żółtko i ponownie zagnieść. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Stolnicę posypać mąką do pieczenia. Rozwałkować na niej ciasto i wykrawać dynie i czaszki, drugą stroną oczy i usta. 



Ciastka przełożyć na blachę do pieczenia i piec w 170 stopniach bez termoobiegu przez 15- 20 minut, wystudzić. Ciastka bez otworków posmarować nutellą lub dżemem i przykryć ciastkami z oczami i ustami. 
Smacznego :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz