czwartek, 22 grudnia 2016

Świąteczne babeczki




Proste babeczki z ciasta na murzynek z powidłami, przyozdobione kremem ze śmietany w kształcie choinki. To po prostu kulinarne must have na świątecznym stole. 

Składniki na 12 babeczek:

- 250g masła 
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 5 żółtek 
- 1 szklanka wody
- powidła śliwkowe 

Składniki na krem:

- 500ml śmietany kremówki 
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka kropel zielonego barwnika 
- jadalne ozdoby 




Wykonanie:

Do rondla włożyć masło, cukier i wodę. Podgrzewać do czasu rozpuszczenia się masła i cukru, wymieszać. Nastepnie dodać suche, przesiane składniki. Dodać żółtka i wymieszać. Ciasto przełożyć do papierowych foremek w blaszce na muffinki. Do każdej babeczki włożyć po łyżeczce powideł i przykryć resztą ciasta. Piec w 170 stopniach przez 20-25 min. Ostudzić. 
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać kilka kropel barwnika i wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Udekorować wystudzone babeczki kremem i dekoracjami. 
Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz