Do świąt jeszcze daleko, ale na smaczne ciasto zawsze jest pora. Moją ulubioną częścią jest warstwa orzechowa z karmelem domowej roboty.
Składniki na blachę o wymiarach 36x25:
- 600g mąki
- 150g cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200g masła
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przełożenie:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 puszka skondensowanego mleka
Warstwa orzechowa:
- 125g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 200g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części. Trzy formy o wymiarach 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i
wylepić ciastem. W rondelku umieścić masło cukier i miód, ustawić na małym ogniu. Nie mieszać. Zdjąć z palnika, gdy powstanie ciemna, brązowa, lśniąca masa. Przelać ją i wymieszać z orzechami. Powstałą masę rozsmarować na jednej warstwie ciasta. Wszystkie blachy piec w 180 stopniach, góra- dół przez 20 minut.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, o 1/3 mniej mleka, niż podano w przepisie. Ostudzić.
Puszkę z kondensowanym mlekiem wsadzić do garnka z wodą i gotować przez 3 godziny. Ostudzić.
Na jeden upieczony, przestudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym z wierzchu karmelem. Następnie przykryć plackiem z warstwą orzechową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz