wtorek, 4 października 2016

Pomarańczowiec z budyniem i pianką



Na pewno wiele z Was zna już przepis na Cytrynowiec. Jednak postanowiłam go trochę odświeżyć i użyć zamiat cytryny pomarańcze. Po spróbowaniu tego ciasta, na pewno poprosicie o dokładkę. 

Składniki na blachę o wymiarach 36x25:

Biszkopt:

- 60g mąki pszennej 
- 60g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka M
- 100g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka likieru pomarańczowego 
- 1/3 szklanki wody

Krem budyniowy:

- 2 opakowania budyniu śmietankowego (można użyć waniliowego)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki cukru
- 100g miękkiego masła 

Pianka śmietankowa:

- 500ml śmietany kremówki 
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka pomarańczowa 
- 1 szklanka wrzątku 

Ponadto:

- maliny do ozdoby lub około 25 sztuk herbatników i lukier



Wykonanie:

Białka ubić mikserem na sztywno, pod koniec dodając cukier i po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia. Całość wymieszać szpatułką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut. 
Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 wody. Szklankę wody przelać do rondelka, dodać cukier, sok z pomarańczy, zagotować. Gdy płyn zacznie wrzeć, wlać rozpuszczony proszek budyniowy. Energicznie mieszać, nadal gotując, aż do zgęstnienia masy. Masło utrzeć na puch. Nie przerywając miksowania, dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń. Biszkopt  nasączyć likierem pomarańczowym rozcieńczonym z wodą. Na biszkopt rozsmarować budyń  i wstawić ciasto do lodówki, aby masa zgęstniała. W tym czasie rozpuścić galaretkę we wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Wciąż miksując, powoli wlać tężejącą galaretkę. Piankę wyłożyć na masę budyniową. Na wierzchu można ułożyć maliny lub tradycyjnie ułożyć herbatniki i udekorować lukrem. Ciasto przechowywać w lodówce. 
Smacznego :) 




4 komentarze: