środa, 7 września 2016

Bardzo wilgotny chlebek bananowy



Z przepisu wychodzą dwa bochenki, dlatego postanowiłam, że zrobię jeden z nutellą dla smakoszy czekolady i jeden bez dla tych co wolą mniej słodkie wersje wypieków. Zapewniam, że oba chlebki smakują wyśmienicie, ponieważ ciasto jest bardzo wilgotne za sprawą bananów. 

Przepis na dwie gumowe formy o długości 25cm i 15cm:

- 4 duże, rozgniecione banany
- 2 jajka M
- 200g masła
- 3/4 szklanka cukru
- 1/4 szklanki cukru brązowego 
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół słoiczka nutelli



Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrami. Następnie dodać jajko, zmiksować i dodać kolejne. Na końcu zmiksować z rozgniecionymi bananami. Mąkę, sól przesiać do masy i zmikosować do uzyskania gładkiej konsystencji. Sodę wymieszać z ciepłą wodą, przelać do ciasta i wymieszać. Na końcu dodać banany i cynamon. Całość wymieszać. 1/2 ciasta przełożyć do foremek, na środku rozsmarować nutellę, by nie wyciekła po bokach, nastepnie rozsmarować resztę ciasta. Piec w 170 stopniach bez termoobiegu przez 50 minut. 
Smacznego :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz