poniedziałek, 25 lipca 2016

Lody jagodowo- jogurtowe


Lody, lody dla ochłody. Idealne na nadchodzące upały, ponieważ są orzeźwiające. Nie są aż tak słodkie jak kupne lody dzięki sokowi z cytryny, więc unikniemy efektu zasłodzenia. 

Składniki na 1l pojemnik:

- 100g cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 400g jagód 
- sok z połówki małej cytryny
- skórka otarta z połówki cytryny 
- 2 szklanki gęstego jogurtu greckiego

Wykonanie:

W garnku połączyć cukier, ekstrakt, jagody, sok i skórkę z cytryny. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Po ostygnięciu masy zmiksować ją w blenderze, następnie połączyć z jogurtem i wymieszać.
Wykonanie z maszyną do lodów. Mieszankę schodzić, a następnie przełożyć do maszyny do lodów. W następnych etapach posłużyć się wytycznymi, dołączonymi do maszyny do lodów. Po wyjęciu lodów z maszyny, przełożyć je do pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. 
Wykonanie bez maszyny.
Masę schłodzić, a następnie zmiksować, przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co pół godziny masę miksować (łącznie 6 razy), by nie powstały kawałki lodu, a następnie zamrozić.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz