niedziela, 24 lipca 2016

Ciasto z porzeczkami i jagodami


Sezon na porzeczki i jagody jeszcze trwa, dlatego warto wypróbować ten przepis. Cierpki smak dżemu owocowego  i słodycz sosu waniliowego idealnie ze sobą współgrają. Przepis jest bardzo łatwy i szybki do wykonania.  
               Polecam gorąco! :)


Składniki:

Ciasto:

- 3 szklanki mąki
- 180g roztopionego masła 
- 2 żółtka 
- 200g cukru 
- szczypta soli 

Dżem z porzeczek:

- 200g czerwonych porzeczek
- 200g jagód 
- 150g cukru 
- 1/4 szklanki wody

Sos waniliowy:

- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 400ml mleka +50ml 
- 100g cukru 
- łyżeczka ekstraktu z wanilii 


Wykonanie:

Masło, żółtka, cukier i sól wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta na kruszonkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cisto przełożyć na blachę i piec przez 15min w 180 stopniach. W tym czasie zrobić dżem. Owoce, cukier i wodę przełożyć do garnka. Trzymać na większym ogniu do momentu wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień (dżem nadal ma wrzeć), od czasu do czasu mieszać. Gotować przez około 20min do uzyskania zwartej, ale jeszcze płynnej konsystencji. Powstały dżem przelać na upieczony spód ciasta i rozprowadzić. Rozkruszyć kruszonkę na dżemie i wstawić na jeszcze 20min do piekarnika. 
W tym czasie można zrobić sos waniliowy. Mleko i cukier włożyć do garnka i podgrzać (można też dodać ziarenka z laski wanilii). Żółtka wymieszać z mąka kukurydzianą i 50ml mleka. Powstałą masę przelać do ciepłego mleka i energicznie mieszać. Zdjąć z ognia w chwili uzyskania odpowiedniej dla sosu gęstości. Dodać ekstrakt z wanilii. Ciasto polać sosem tuż przed podaniem. Sos przetrzymywać w lodówce.
Smacznego :) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz