Sezon na porzeczki i jagody jeszcze trwa, dlatego warto wypróbować ten przepis. Cierpki smak dżemu owocowego i słodycz sosu waniliowego idealnie ze sobą współgrają. Przepis jest bardzo łatwy i szybki do wykonania.
Polecam gorąco! :)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 180g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 200g cukru
- szczypta soli
Dżem z porzeczek:
- 200g czerwonych porzeczek
- 200g jagód
- 150g cukru
- 1/4 szklanki wody
Sos waniliowy:
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 400ml mleka +50ml
- 100g cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Masło, żółtka, cukier i sól wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta na kruszonkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cisto przełożyć na blachę i piec przez 15min w 180 stopniach. W tym czasie zrobić dżem. Owoce, cukier i wodę przełożyć do garnka. Trzymać na większym ogniu do momentu wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień (dżem nadal ma wrzeć), od czasu do czasu mieszać. Gotować przez około 20min do uzyskania zwartej, ale jeszcze płynnej konsystencji. Powstały dżem przelać na upieczony spód ciasta i rozprowadzić. Rozkruszyć kruszonkę na dżemie i wstawić na jeszcze 20min do piekarnika.
W tym czasie można zrobić sos waniliowy. Mleko i cukier włożyć do garnka i podgrzać (można też dodać ziarenka z laski wanilii). Żółtka wymieszać z mąka kukurydzianą i 50ml mleka. Powstałą masę przelać do ciepłego mleka i energicznie mieszać. Zdjąć z ognia w chwili uzyskania odpowiedniej dla sosu gęstości. Dodać ekstrakt z wanilii. Ciasto polać sosem tuż przed podaniem. Sos przetrzymywać w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz