sobota, 23 lipca 2016

Szarlotkowe babeczki


Na pewno każdy z nas jadł domową szarlotkę. Ale co powiecie na muffinki o smaku tego domowego wypieku? Mam nadzieję, że przypadą Wam do gustu i będą równie często gościć na Waszych stołach tak, jak tradycyjny jabłecznik. :) 


Składniki na 12 muffinek:

-130g miękkiego masła 
- 200g mąki tortowej
- 100g drobnego cukru do wypieków 
- 2 jajka M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml śmietany kremówki 
- ekstrakt z wanilii
- szczypta soli

Nadzienie:

- smażone jabłka (domowe lub kupne)

Wierzch:

- 150ml śmietany kremówki 
- kopiasta łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- rodzynki, jabłuszka smażone do ozdoby


Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Śmietanę podgrzać.
Masło zmiksować z cukrem. Następnie dodać jajka, ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować. Suche składniki dodawać na przemian ze śmietaną do masy i mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Blachę wyłożyć foremkami. Każdą wypełnić do 3/4 ciastem. Piec w 170 stopniach przez 20-25min.

Po ostygnięciu muffinek wydrążyć dziurki i napełnić je smażonymi jabłkami. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Podzielić na pół. Do jednej części dodać cynamon i ponownie zmiksować. Rękaw cukierniczy wypełnić śmietaną z cynamonem po jednej stronie rękawa, a po drugiej samą śmietaną, wtedy uzyskamy ładny dwukolorowy efekt. Wierzch przyozdobić jabłkami lub rodzynkami. 
Smacznego. :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz