To ciasto to raj dla podniebienia dla miłośników mięty. Pyszne, orzeźwiające ciasto miętowe z dodatkiem malin, które przełamują słodycz i sprawiają, że ciasto nie jest mdłe.
Składniki na blachę o wymiarach 36x25:
Ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
Masa miętowa:
- 1/2 szklanki wody
- 300g miętowych landrynek
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 1/2 galaretki agrestowej
Masa śmietanowa:
- 500ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
-1/2 galaretki agrestowej
Dodatkowo:
- 1 galaretka agrestowa
- paczka herbatników oblanych czekoladą
- 400g malin
Wykonanie:
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku co 30 sekund. Mąkę i kakao przesiać do masy i wymieszać szpatułką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 25 minut, następnie otworzyć lekko drzwiczki i wystudzić.
Do rondelka wlać wodę i wsypać landrynki. Ustawić na palink na małym ogniu i cały czas energicznie mieszać, by landrynki się nie przykleiły do dna. Gotować do rozpuszczenia się cukierków. Mleko podgrzać z cukrem. 1/2 szklanki wymieszać z budyniami i wlać do ciepłego mleka. Mieszać aż do uzyskania gęstej masy. Do budyniu przelać ciepły syrop z landrynek i wymieszać do połączenia, wystudzić. Galaretki agrestowe rozpuścić w gorącej wodzie. Po przestudzeniu dodać 1/2 galaretki do masy miętowo- budyniowej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Tężejącą 1/2 galaretki połączyć ją ze śmietaną. Ściągnąć papier z biszkoptu, którego należy skropić wodą. Na biszkopt przelać ostudzoną masę miętową, na niej ułożyć herbatniki. Na herbatniki rozsmarować piankę śmietanową. Na wierzchu poukładać maliny i przykryć je galaretką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz