wtorek, 30 sierpnia 2016

Miętusek z malinami


To ciasto to raj dla podniebienia dla miłośników mięty. Pyszne, orzeźwiające ciasto miętowe z dodatkiem malin, które przełamują słodycz i sprawiają, że ciasto nie jest mdłe. 

Składniki na blachę o wymiarach 36x25:

Ciasto:

- 4 jajka 
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki 
- 2 łyżki kakao

Masa miętowa:

- 1/2 szklanki wody
- 300g miętowych landrynek
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 torebki budyniu waniliowego 
- 1/2 galaretki agrestowej 

Masa śmietanowa:

- 500ml śmietany kremówki 
- 2 łyżki cukru pudru
-1/2 galaretki agrestowej

Dodatkowo:

- 1 galaretka agrestowa
- paczka herbatników oblanych czekoladą
- 400g malin


Wykonanie:

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku co 30 sekund. Mąkę i kakao przesiać do masy i wymieszać szpatułką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 25 minut, następnie otworzyć lekko drzwiczki i wystudzić. 
Do rondelka wlać wodę i wsypać landrynki. Ustawić na palink na małym ogniu i cały czas energicznie mieszać, by landrynki się nie przykleiły do dna. Gotować do rozpuszczenia się cukierków. Mleko podgrzać z cukrem. 1/2 szklanki wymieszać z budyniami i wlać do ciepłego mleka. Mieszać aż do uzyskania gęstej masy. Do budyniu przelać ciepły syrop z landrynek i wymieszać do połączenia, wystudzić. Galaretki agrestowe rozpuścić w gorącej wodzie. Po przestudzeniu dodać 1/2 galaretki do masy miętowo- budyniowej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Tężejącą 1/2 galaretki  połączyć ją  ze śmietaną. Ściągnąć papier z biszkoptu, którego należy skropić wodą. Na biszkopt przelać ostudzoną masę miętową, na niej ułożyć herbatniki. Na herbatniki rozsmarować piankę śmietanową. Na wierzchu poukładać maliny i przykryć je galaretką.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz