niedziela, 21 sierpnia 2016

Cynamonowe drożdżówki z jabłkiem




Aromatyczne, słodkie, intensywnie cynamonowe drożdżówki z jabłkiem. Doskonale  sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Na pewno wszystkim ślinka pocieknie na sam zapach.

Składniki na 14 drożdżówek:

- 700g mąki (w tym 3 łyżki na rozczyn)
- 3 jajka
- 1 żółtko 
- 1 szklanka cukru (w tym 1 łyżka cukru)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 90g roztopionego, przestudzonego masła 
- szczypta soli 
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki mleka
- 30g świeżych drożdży 
- 5 jabłek 

Kruszonka:

- 100g masła 
- 65g cukru pudru
- 125g mąki

Lukier:

- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel gorącej wody 




Wykonanie:

Najpierw trzeba zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i wymieszać z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, następnie dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie można przesiać resztę mąki. Następnie do mąki dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać. Dodać cukier, sól, cynamon, jajka, jogurt, a pod koniec wyrabiania masło. Ciasto wyrabiać przez kilka minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 kulek, które trzeba przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć. Na środek ułożyć kawałki jabłek. Na koniec zetrzeć kruszonkę. Pozostawić do wyrośnięcia na 25 minut. Piec w 180 stopniach przez 25- 30 minut bez termoobiegu, góra i dół. 


Upieczone i przestudzone drożdżówki wystudzić i polukrować.
Smacznego :) 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz