Aromatyczne, słodkie, intensywnie cynamonowe drożdżówki z jabłkiem. Doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Na pewno wszystkim ślinka pocieknie na sam zapach.
Składniki na 14 drożdżówek:
- 700g mąki (w tym 3 łyżki na rozczyn)
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru (w tym 1 łyżka cukru)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 90g roztopionego, przestudzonego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki mleka
- 30g świeżych drożdży
- 5 jabłek
Kruszonka:
- 100g masła
- 65g cukru pudru
- 125g mąki
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel gorącej wody
Wykonanie:
Najpierw trzeba zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i wymieszać z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, następnie dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie można przesiać resztę mąki. Następnie do mąki dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać. Dodać cukier, sól, cynamon, jajka, jogurt, a pod koniec wyrabiania masło. Ciasto wyrabiać przez kilka minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 kulek, które trzeba przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć. Na środek ułożyć kawałki jabłek. Na koniec zetrzeć kruszonkę. Pozostawić do wyrośnięcia na 25 minut. Piec w 180 stopniach przez 25- 30 minut bez termoobiegu, góra i dół.
Upieczone i przestudzone drożdżówki wystudzić i polukrować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz