wtorek, 23 sierpnia 2016

Truskawkowa straciatella


Każdy wie, że czekolada i truskawka to idealne połączenie, dlatego ten placek zachwyci bliskich i gości  w niejednym domu. Placek świetnie sprawdza się na upalne dni, gdyż jest orzeźwiajacy i lekki.

Składniki na blachę o wymiarach 36x25:

Biszkopt: 

- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
- 1/4 szklanki wody

Krem straciatella:

- 500ml śmietany kremówki 
- 250g sera mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 80g gorzkiej czekolady 

Wierzch:

- 300g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe


Wykonanie:

 Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec dodawać łyżka po łyżce cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać do ubitych bialek po jednym żółtku co 2 minuty. Mąki połączyć ze sobą , przesiać do masy i wymieszać szpatułką. Dno blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blaszkę. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Przestudzone ciasto nasączyć wodą (można ją wymieszać z ekstraktem z wanilii lub kawą)
 Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Następnie do śmietany dodać ser mascarpone, łyżka po łyżce. Czekoladę zetrzeć na tarce i wmieszać do masy. Krem położyć na biszkopcie i wstawić do lodówki. Galaretki przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Truskawki przekroić na pół i poukładać na kremie. Truskawki przykryć lekko tężejącą galaretką. 
Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz