Mocno słodkie i sycące. Postanowiłam połączyć moje ulubione smaki, czyli jabłka, karmel, wafelki Grześki i wyszło coś wspaniałego. Wystarczy jeden kawałek i na pół dnia mamy problem z głowy związany z głodem. :)
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
- 500g mąki
- 250g margaryny
- 3 żółtka
- 100g cukru pudru
Nadzienie do ciasta:
- 500g jabłek, najlepiej tych twardszych
Masa z wafelkami:
- 450g masy kajmakowej
- 100g Grześków czekoladowych, tych z czekoladą po bokach
Masa śmietanowa:
- 350ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
* w upalne dni radzę dodać 1 płaską łyżeczkę żelatyny, rozpuszczonej w wodzie
Wierzch:
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Margarynę zagnieść z cukrem pudrem, żółtkami, mąką i wstawić do lodówki na 30min. Spód i boki tortownicy wysmarować masłem i obsypać mąką, a następnie wylepić ją połową ciasta, które trzeba ponakłuwać. Boki ciasta podwyższyć, tak jak przy robieniu tarty. Piec w 200 stopniach przez 10 minut.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na dużych oczkach. Po 10 minutach przełożyć na ciasto jabłka, na które należy zetrzeć pozostałe ciasto. Po starciu ciasto lekko przydusić. Piec rownież w 200 stopniach przez 20 minut na złoty kolor. Masę kajmakową zamieszać do powstania gładkiej konsystencji, następnie dodać pokrojone Grześki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na ostygnięte ciasto rozprowadzić masę z wafelków i kajmaku, a na nią śmietanę. Wierzch udekorować startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, po tym czasie można rozkoszować sie plackiem.
Smacznego :)
Ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/
Dziękuje i zachęcam do wypróbowania ;)
Usuń